Hogyan válassz kutyát családtagnak

hogyan válassz kutyát

2021.03.28.

Hogyan válassz kutyát családtagnak? A legtöbb ember még ma is, úgy választ magának kutyát, hogy gondol egyet neki ez a kutya fajta tetszik, akkor neki minden áron ez kell. Nem néz utána az adott kutya fajtájának.

Pedig nagyon fontos lenne utána olvasnia, keresnie az adott fajtának, sőt tovább megyek az embernek, akitől meg akarjuk venni.

Tehát a legfontosabb szempontoknak kéne lennie mikor kutyát választunk:

Kutya fajtája:

 • Tegyük fel magunknak először azt a kérdést, hogy miért akarunk kutyát? Például társnak, munkakutyának vagy segítő kutyának, kinti-benti kutyát akarunk, stb.
 • Ha ez megvan, akkor jön az a kérdés, milyen társat, milyen munkára vagy milyen segítőnek? Társnál: csak házi kedvenc, futni együtt, túrázni-kirándulni, biciklizni stb. Munkánál: pásztor, örző-védő, kereső, vadász stb. Segítőnél: terápiás, rehabilitációs stb.
 • A házi kedvencnél figyelembe kell venni az élet ritmusunkat, hogy mennyit mozgunk. Tehát egy öreg embernek, aki keveset mozog, nem célszerű egy nagy mozgásigényű vagy nagy energiaszintű kutya fajtát választania.
 • Milyen betegségekre hajlamos az adott kutya fajta
 • Nagytestű, kistestű
 • Hosszú szőrű, rövid szőrű
 • Kölyök- vagy felnőtt kutya

Tenyésztő kiválasztása, ha nem menhelyről szeretnénk kutyát

 • Igazából szerintem a jó tenyésztő mielőtt választ valaki a kiskutyái közül, egy kérdőívet kitöltet az érdeklődővel. Hol lakik, mi a napi ritmusa, mennyi ideje van foglalkozni a kutyával, vagy éppen mennyire hajlandó módosítani az életvitelén a kutya miatt. Sajnos ez szerintem nincs nagyon elterjedve. 🙁
 • A vásárlónak az a feladata lenne, hogy a tenyésztőnél megfigyelje, hogy milyen környezetben vannak a kutyák: tisztaságilag, hogy viszonyul a tenyésztő a kutyáihoz, milyen a kedvük a kutyáknak, milyen tápot kapott az anya kutya.

Ha lehetőség van rá, akkor 1 hónapos korukban látogasuk meg a kölyköket, hogy amikor majd elvisszük 2 hónapos korában, annyira ne legyünk idegenek a számára, mivel a kiskutya szaglása nagyon jó.

 • Kutyatartás költségei
 • Meglévő állathoz akarunk egy másikat


Menhelyről szeretnénk kutyát:

Ha van rá módunk, mielőtt hazavinnénk a kiválasztott kutyát, pár napig, hétig rendszeresen látogassuk meg a menhelyet és vigyük el sétálni a kutyát. Ez azért javasolt, mert így megfigyelhetjük, hogy viselkedik sétáltatás közben. Félelmet, idegességet vagy enyhe agressziót mutat e egyes helyzetekben. A velünk való kapcsolata milyen, figyel ránk, szófogadó e, szeret e játszani, ha igen mivel. Milyen a pórázhoz való viszonyulása. Ha ezek után is elvisszük a menhelyről, számítanunk kell arra, hogy még így is, hogy sétáltattuk és valamilyen szinten megismertük egymást még előfordulhatnak problémák vele, mint minden kutyával.

Ha igazából nem vagyunk biztosak magunkban, de szeretnénk kipróbálni, milyen kutyával élni, lehetünk akár ideiglenes gazdik is.