Buksi családba beilleszkedése és tanításának kezdete

2023.09.05.

Buksi családba beilleszkedése

Hogy sikerült a családba beilleszkedés és a tanításának kezdete? Lentebb olvashatjátok el.

Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz az első éjszaka, mivel Betyárt mikor elhoztuk sírt egy kicsit. De az éjszakák az első óta nyugodtan teltek, sose sírt. Az ételek terén sem volt sose válogatós, mindent megevett. A macskákkal nehezen barátkozott össze, bár nem rajta múlt, de hát kölyökkutyáról beszélünk, egy energia bomba, szertelen kiskutyáról, melyik macska viselné el azonnal? 🙂 🙂 Szerencsére idővel elfogadták őt. 🙂 Betyárral szerencsére nem volt gond, hamar összeszoktak.

Buksi tanítása

A tanítása kezdetén próbálkoztam, hogy Betyárral együtt tanítsam, de már az első óra alatt kiderült, hogy ez halva talált ötlet volt. A további órákon már Betyárt a hátsó udvarra zártam, míg Buksival elől gyakoroltam.

Mint minden kiskutya figyelme nagyon rövid és ezért nem szabad sokáig tanítani, max. 10 perc, de igazából kiskutya függő. Oda kell figyelni a jelekre (sűrűn ásít, elkalandozik a figyelme) és akkor kell abbahagyni a tanítást. A fő szempont még, hogy siker élmény után hagyjuk abba, tehát a kiskutyának sikerélménye legyen. Lehet jutalom falattal és nélküle is tanítani, de a legfontosabb, ha jól csinálja, akkor dicsérni kell ezerrel.

Az „Ül” szót és kéz jelet már egy kicsit ismerte, így nem volt gond tanítani neki. A sok energiája miatt nehezen ment, hogy egy darabig üljön. Az “ül” tanításánál oda kell figyelni, hogy a fenekét ne nyomjuk le. Türelemmel ki kell várni, hogy saját maga üljön le. Igazából, ha nem épp tanítjuk, de leül magától, akkor is lehet dicsérni.

A „Fekszik” szót megtanítani neki, kicsit lassabban ment, de nagyon ügyes volt, juti falit adtam neki. 🙂

A „Marad” szó megtanítása, hát……. Azt hiszem hagyom, hogy a videók beszéljenek helyettem. 🙂

Azért volt ám a nagy tanulás közepette játék is. Hol velem, néha Betyárral. 🙂

Néha kicsit bedurvultak közöttük a dolog.

De mindig rendben volt minden és a nagy játék után mindig jött a megérdemelt pihi. 😀

Buksi családba beilleszkedése és tanításának kezdete így kezdődött. 🙂