Új családtag

Új családtag

2021.09.08.

Új családtag érkezett hozzánk 1 évre rá, hogy elköltöztünk egy puli személyében, Betyárnak neveztük el. Kicsit aggódtam az új családtag miatt, hogy fognak kijönni, mert Csibész sokáig egyedül volt. Meglepetésemre nagyon jól megvoltak. Csibi öreg kora ellenére játszott vele, futkároztak együtt.

Új családtag, macska


Lett egy macskánk is és megcáfolva azt a hitet, hogy kutya macska nem lehet barát, hát ők jól kijöttek.

Tanulás


Betyárnál már nem is volt kérdés hogy tanítom-e. Elkezdtem az alapszavakra (ül, fekszik, marad) tanítani. Persze közben kerestem újfajta módszereket. Videókat néztem és az internetről letölthető könyveket kerestem.


Szépen lehetett vele haladni. Amikor elég idős lett nagy sétákat tettünk pórázzal és anélkül. Szerencsére a földem végében egy földút vezet, így könnyen tudtunk sétálni menni az erdő szélén. Betyár tanítása kicsit könnyebb volt érzelmileg, bár az is igaz, hogy egy új módszerrel tanítottam, amit épp akkor találtam.


Bohókás, vicces és egy energiabomba volt, bár még a mai napig az. Bár kicsit makacs és szeret a középpontban lenni. Nála figyeltem meg, hogy ha heti szinten legalább egyszer elviszem hosszú sétára a makacssága csökken, jobban figyel rám. Tudom, hogy a puliknak általában nagy a mozgásigényük, hisz pásztorkutyák. Elkezdtem nézni videókat a terelés kapcsán és kerestem az interneten olyan leírásokat, ahol viszonylag részletesen leírták a kezdeti lépéseket, hogy kell hozzáfogni a terelés tanításához. Gondoltam arra is, hogy keresek valakit, akinek vannak birkái és megkérdezem tőle, hogy heti egyszer elvihetném e kimozgatni oda Betyárt, hogy tereljen egy kicsit, de erről lettem. Az emberek nem igazán nyitottak erre, így biztos nem értette volna meg, hogy miért kérem ezt tőle. A tyúkjaimon kezdtem neki megtanítani a terelést, bár nem mindig, de voltak alkalmak, amikor szépen kivitelezte a feladatot. 🙂 🙂

Furcsaság


Nehéz volt megszokni Nála, hogy mindig mikor kint ültünk le, Betyár odaült elénk és folyamatosan nézett minket. Tudom ez a fajta jellemzője, mivel régen a pásztor emberre folyamatosan oda kellett figyelnie a terelés és más feladatok miatt.